Cum creați un brand?
Există patru pași eficienți în strategia de dezvoltare a mărcii pentru a crea un brand:
- Alegeți numele de marcă și logo-ul
- Stabiliți brandul în mintea clienților
- Sponsorizarea mărcii
- Dezvoltați marca
Ce este capitalul de marcă?
Cum de a crea un brand nu este altfel decât să vă fondați afacerea. Dureaza. Treptat, puteți crea Brand Equity. Capitalul de brand este efectul diferențiat atunci când consumatorii reacționează mai favorabil la o marcă decât la o versiune generică sau fără marcă a aceluiași produs. Ori de câte ori ne gândim să cumpărăm un smartphone, primul nume pe care l-am lovit este – iPhone-ul. Intreaba de ce? Este datorită confortului și autenticității livrate de iPhone utilizatorilor săi.
Pe parcursul anilor de cercetare și experiență, Apple a creat o stare în mintea noastră de lux și comfortabilitate maximă în utilizarea produselor lor. S-ar putea să existe câteva produse similare ale altora, în conformitate cu Apple iPhone și poate fi superioară acestui lucru, dar identitatea iPhone-ului îi conferă avantajul față de ceilalți – indiferent de ce eticheta de preț este. Această marjă este Brand Equity.
4 pași ai strategiei de dezvoltare a mărcilor
1. Alegeți numele de marcă și selectați Logo-ul:
În timp ce construiți o strategie de dezvoltare a brandului, numele joacă un rol vital. Un nume și un stil bun pot adăuga poziții succesului unui produs. Este cea mai dificilă sarcină de început. Simplitatea este primul pas. Numele ar trebui să fie ușor de pronunțat, de recunoscut și de amintit. Mai mult decât atât, ar trebui să sugereze ceva despre beneficiile și calitățile produsului.
Numele printre care Google, Nike, Facebook, Apple, KFC etc. sunt printre cele mai cunoscute branduri din întreaga lume. Un interesant fapt legat de aceste nume este faptul că sunt ușor de tradus în diferite limbi din întreaga lume. Prin urmare, semnificația unui anumit cuvânt nu ar trebui să fie ceva care indică rău, greșit sau negativ.
Din nou, numele ar trebui să fie extensibil pentru a acoperi mai multe linii de produse. De exemplu, Amazon.com și-a început activitatea cu vânzarea de cărți și acum a fost extinsă la mai multe categorii de produse.
Odată aleasă, marca trebuie protejată. În multe cazuri, numele de marcă au fost amestecate cu categoria de produse, iar oamenii nu pot diferenția identitatea mărcii de categoria de produse. De exemplu, Xerox este o companie care construiește mașini de copiat, dar face o fotocopie denumită „xerox”. „Xerox” trebuie pronunțat ca un substantiv și nu ca un verb. Mulți oameni consideră că este dificil să se facă distincția între produsul și serviciul care în cele din urmă împiedică denumirea companiei.
2. Stabilirea brandului în mintea clienților:
O poveste interesantă a unui marketer – Produsele sunt create în fabrică, dar brandurile sunt create în minte. Acest lucru se poate face în mai multe moduri. La nivel de bază, începe cu introducerea clienților țintă a produsului și a caracteristicilor sale distinctive. Să luăm exemplul cititorului Amazon Kindle e-book. Amazon își îndreaptă atenția asupra clienților, spunând că este un cititor de cărți electronice care are o caracteristică distinctă de a citi cărți într-un format virtual. În această etapă, ele sunt pur și simplu introduse împreună cu produsul și au un nivel foarte scăzut de impact. Modul mai eficient în care un brand poate fi poziționat prin asocierea numelui său cu beneficiile dorite. Astfel, Kindle este dincolo de un cititor de cărți electronice – este un magazin ușor, în mișcare, care stochează mii de cărți ușor de căutat, fără strălucire și distragere a atenției.
Cele mai puternice mărci depășesc caracteristicile și beneficiază în mintea clienților și se poziționează pe valori și credințe puternice, înrădăcinate într-o legătură emoțională profundă. Ca și citirea cărților în Kindle este o plăcere absolută și se prezintă drept cel mai bun prieten al celui mai bun caricaturist. Atunci când plasați un brand în mintea umană, comerciantul ar trebui să stabilească o misiune pentru brand și o viziune asupra a ceea ce trebuie să fie marca și să facă.
3. Sponsorizarea mărcii:
Sponsorizarea mărcii poate fi de trei tipuri:
- Sponsorizarea mărcii private
- Sponsorizarea mărcii licențiate
- Co-branding
Sponsorizarea privată a mărcilor:
O mulțime de anunțuri și strategii de marketing social lucrează în spatele marilor branduri care apar și sunt numite branduri naționale. Dar pentru companiile mai mici, s-ar putea să nu fie întotdeauna posibilă aprobarea mărcilor cu o mare cheltuială din buzunar. În aceste scenarii, sponsorizarea mărcii este foarte importantă. În ceea ce privește brandurile naționale sau de fabricație, există mărci de magazine. În ultimele decenii, brandurile magazinelor câștigă mai mult de pe piață. Iată de ce?
Mall-uri mari cum ar fi Big Bazaar, Walmart vinde produse la tarife de discount semnificative, în special mărcile generice sau fără nume. Ei susțin produsele menționând avantajele lor sau comparând comparativ cu brandurile de top. Asocierea marilor revânzători cu produse mai puțin cunoscute funcționează ca un ajutor pentru ridicarea valorii de marcă a produsului, numită odată cu numele de „fără nume”. Sponsorizarea mărcii private este, de asemenea, urmată și în cumpărăturile online. După cum vedem producătorii de telefoane mici sau mai puțin cunoscuți, se angajează recent cu Amazon să-și vândă telefoanele. De fapt, această strategie funcționează excelent, deoarece mărcile „fără nume” primesc suportul marilor magazine, indiferent dacă este online sau offline.
Sponsorizarea mărcii licitate:
În această sponsorizare a mărcii, unele companii cumpără numele și simbolurile altor producători sau creatori cu o taxă și își susțin produsele sub acest nume de marcă. Acesta este un lucru obișnuit în industria modei, cum ar fi Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Gucci, Armani etc., unde companiile folosesc numele și inițialele unui inovator de modă bine cunoscut. Acest tip de branding se dovedește a fi adăugat într-o clipă, dar cu un vârf în buzunar.
Co-branding:
la mărcile comerciale stabilite de diferite companii sunt utilizate pe același produs. Deoarece fiecare brand domină într-o altă categorie, brandurile combinate creează un aport mai larg al consumatorilor și o mai mare echitate a mărcii. De exemplu, Bajaj Allianz Life Insurance unde Bajaj este un jucător dominant în sectorul automobilelor, iar Allianz este un german serviciu financiar major. Acum, deoarece Bajaj dorește o intrare în sectorul asigurărilor, iar Allianz dorește o intrare pe piața indiană, ei au creat împreună o marcă „Bajaj-Allianz” pentru a culege roadele pieței de asigurări din India. are și unele limitări. Astfel de relații implică de obicei contracte și licențe complexe. Partenerii de co-branding trebuie să își coordoneze cu atenție activitatea de publicitate, promovarea vânzărilor și alte eforturi de marketing. Obligația este ca ambii parteneri să poarte co-brandul cu încredere și demnitate.
4. Dezvoltarea mărcilor:
Pentru a spori gradul de echitate al mărcilor, este foarte important să elaborăm o strategie de dezvoltare a mărcii, care să fie echilibrată cu schimbarea scenariilor de afaceri. Nu există o regulă tare și rapidă care să dicteze.
Extensii de linie:
Numele de marcă al unui produs poate fi extins la o linie existentă de produse acreditează forme, culori, dimensiuni, ingrediente sau arome noi ale unui produs existent. Cu toate acestea, extensiile de linie implică anumite riscuri. Un nume de marcă exagerat poate provoca confuzie sau pierdere a consumatorului în anumite sensuri.
Extensii de marcă:
Se întâmplă atunci când o marcă curentă este extinsă la un produs nou sau modificat într-o nouă categorie. De exemplu, marca populară de fidea Maagi de la Nestlé a fost extinsă la ketchup-ul de tomate, paste, supă etc. Extensia mărcii oferă un nou produs recunoaștere instantanee și acceptare mai rapidă. Dar trebuie să fii atent în timp ce extinzi brandul, deoarece poate confunda imaginea marcii principale.
Multi-mărci:
Caracteristici diferite care apelează la diferite segmente de clienți, blochează un spațiu de distribuție cu mai mulți comercianți și captează o cotă de piață mai mare. De exemplu, o companie reputată vinde mai multe soiuri de băuturi răcoritoare sub diferite denumiri de marcă. Aceste mărci se luptă reciproc pentru a domina piața și, prin urmare, ele pot avea o parte mai mică dintr-o plăcintă, dar, în ansamblu, Compania domină piața băuturilor răcoritoare. Principalul dezavantaj aici este că brandurile individuale obțin doar o cotă de piață mică și nu pot fi foarte profitabile.
Concluzie
Marcile nu sunt create într-o zi sau două; ar trebui să ai răbdarea să o crească. Punctele menționate mai sus sugerează câteva bune practici pentru a construi un brand, însă testul real începe în domeniu. Strategia de dezvoltare a mărcii diferă de la un loc la altul, chiar și de brandingul urban și branding rural sunt mult diferite în aplicațiile lor practice. Amintiți-vă că în spatele unei strategii de dezvoltare a brandului de succes există numeroase eforturi, o viziune clar viu și, mai presus de toate, o calitate fără compromis a produsului sau a serviciului.
Lasa un comentariu